Ben yemeğe ve yemek yemeğe bayıldığım için bu projenin en güzel kısmı bu bölümü olmuş olabilir. Ben tarihi öğrenirken, dinlerken savaşlar, siyaset yada ekonomisi yerine en fazla günlük yaşamları, çaldıkları müzikler, giydikleri kıyafetleri ve özellikle yedikleri YEMEKLERİ!!
Yemeğe ilgim olduğu için size hem birazcık bilgi vereceğim hem de evde yada dizi de kullanmanız için bir iki tarif vereceğim.
Ortaçağ da başta yemekler basit ve evde yetiştirilmiş malzemelerden yapılmaktadır. Haçlı Seferleri ve Normanlar Avrupa yemeklerine etkileri olmuştur. Normanlar Fransız ve Iskandinav yemeklerinden etkilenmiştir. Bayram ve özel zamanlarda bol bol yemek yemeğe bayılıyorlardı.
Haçlı Seferlerinde gittikleri yerlerde farklı baharatlarla karşılaşmışlardır ve bunları onlarla birlikte geri getirmişlerdir. Haçlı seferleri sayesinde Avrupa'ya yeni baharat ve yeni yemekler gelmiştir.
Köylüler ve Soylular sınıf farkı yemekte de vardı. Soylular avlanabilirken köylülerin avlanma hakkı yoktu yakalanan köylüler ceza olarak ya elleri kesiliyordu yada öldürülüyordu. Bu yüzden köylüler çok zor durumda olunca avlanıyordu.
ALT sınıf yediği yemekler:
-Et(domuz, kuzu, sığır eti)
- Çorba/Güveç
-Süt, peynir
-Arpa ekmek
-Balık(buldukları zaman)
-Meyve(ağaçlarda yada çalılarda buldukları zaman)
-Bal
-Sebzeler(kendileri yetiştirdikleri)
içkiler:
-Bira
-Bal likörü
-Elma şarabı
|
Köylülerin yediği yemekler |
ÜST sınıfın yediği yemekler:
-Et(kuzu, domuz, sığır, tavşan, koyun, kuğu...)
-Balık(somon, mezgit, pisibalığı, morina, alabalık, turna)
-Manchet ekmeği
-Yengeç, istiridye, midye
-Baharatlar
-Peynirler
-Meyveler
içkiler:
-Şarap(meyveli, meyvesiz)
|
Soylular ziyafet verirken |
Fark ettiyseniz aralarında büyük bir fark var ama her iki sınıfta çok dindar olduğu için bazı zamanlar et yemek yasaklanıyor. Pazartesi, çarşamba ve cuma ve Hristiyan bayramlarında et yenmek yasaktı.
Köylülerin en fazla yediği yemek sığır eti güvecinin tarifini ancak İngilizce bulabildim. Aşağıdaki linkte bulabilirisiniz.
|
köylülerin yediği sığır eti güveci |