14 Aralık 2013 Cumartesi

Ortaçağ Kıyafetleri

Kıyafetler yemekler gibi kişinin Feodal Sistem ve piramit teki yerinin göstergesiydi. Krallar ve kraliçeler bunun üzerine Sumptuary Kanunları'nı koymuştur. Bu kanunlar inanları ayırt etmek için konulmuştur.
Ortaçağ Sumptuary Kanunlardan örnekler:
-Sadece soylular lüks, modaya uygun giyinebilir.
-Altın ve mor ipek kumaşları sadece kraliyet ailesi tarafından giyilebilir. Bu kanuna uymayan kadınlar hapse giriyordu.
-Hizmetçilerin karıları ve kızları on iki peninden fazla olan peçe(duvak) giymesi yasaktı.
 
köylüler

 

Ortaçağ köylü kıyafetleri genellikle çok ucuz, basit ve pratiklerdir. Üstlerinde bezden bluz, deri kemer, yünlü pantolon ve büyük botlar giyerlerdi. Kemerlerinden bıçak ve paralarını koymak için kılıf vardı. Soğuk günlerde paltolarını giyerlerdi.

 
 
 

Soylu kıyafetleri ise yıl yıl değişmiştir bu yüzden gözüme ortaçağ soylu deyince insanların giydikleri kıyafeti anlatacağım. Erkekler işlenmiş cüppe, pardösü, baş-elbise ve sivri ayakkabı giyiyorlardı. Tabiki de yanlarında hep kılıçları oluyordu. Soylu kıyafetleri o dönemde savurgan ve görkemli olmak zorundaydı bu yüzden canlı renkli kumaşlardan yapılıyordu ve aksesuar olarak altın, gümüş takıyorlardı.
 
 
 
 
Soylu kadınlar ise şık ve elegans gözükmek için sıkı uzun kuyruklu elbiseler giyerlerdi. Bellerini daha ince göstermek için korse kullanırlardı. Onun dışında tünik, uzun kuyruklu kuyruksuz elbise ve pelerin giyerlerdi. Özel günlerde tuvalet ya da dıştan korse giyerlerdi. Ayakkabıların uzun ve sivri idi.
Ayrıca elbiselerle uyması için uzun yada değişik şapkalar takıyorlardı.



soylular

1 yorum: