14 Aralık 2013 Cumartesi

Siyasal Yapı ve Ekonomik Yaşam

 Siyasal Yapı
"Feodalizmin siyasal yapısının en temel özellikleri bölünmüşlük ve yerelliktir." (wikipedia, 1). Kral fiefleri soylular arası bölüştürür. Soylularda vassallar - arası fiefi ayırırdı. Burada tüm işi yapan serflerdir. Ekme, biçmeyi serfler yaparlardı ve çıkan ürünü vassallara verir. Emeklerine karşılık toprakta yaşama izni alıyordu. Kral en piramidin en tepesinde olsa bile toprak bölüşümü olduğundan pek fazla söz hakkı yoktu. 

Şövalyeler
Hiyerarşik bir ordu düzenine sahip değildir. Orduya ihtiyaç duyulduğu zaman şehirliler, köylüler ve serfler yaptıkları işleri bırakarak savaşa giderlerdi. Ayrıca komutanlar genellikle kont ya da krallar tarafından oluşuyordu ve profesyonel süvari askerler yani şövalyeler de savaşta önemli bir yer almaktadır.
Serflerin toprakta çalışması
Ekonomik Yaşam
 Daha demin yukarda anlattığımız yöntemi ekonomide uygularlar.
Fief: toprak parçası
 Ortaçağ da kapalı tarım ekonomisi vardır. Bu demektir ki dış ekonomi yok ve ürettiği malları kendilerine saklarlar. Bu yüzden para önemini bu dönemde kaybeder ve takas başlar ve ilkel bir yapı oluyor.

Esnaf, zanaatkârlar ve tüccarlar faaliyetlerini lonca sistemi ile yapıyorlardı. Aynı bölgede yaşayan esnaf topluluğunun geçinimlerini sağlayan kuruluştur. Gayri Müslimleri ve gerektiğinden fazla kişileri almazlar. Mesela daha iyi anlatmak için bir örnek vereyim. Bir yerde yaşayan ayakkabıcılar birlikte toplanıp alınacak malzemeyi toptan bir kişi halinde alırlar. Bu sayede üretim çokluğu ve sıklığı sağlanır ve ucuz olur. Ayrıca diğer rakiplerinin önüne geçerler.

 

2 yorum: